Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 28ης Μαΐου 2013 στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού εκδήλωση αφιερωμένη στην άλωση της Πόλης, την αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 που η βασιλίδα των πόλεων έπεσε στα χέρια των Οθωμανών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Πανοσιολογιώτατο Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Ισαάκ, ο οποίος είχε και τη γενική ευθύνη για την εκδήλωση. Στο χαιρετισμό του ο Πανοσιολογιώτατος ανέφερε πώς η Κωνσταντινούπολη και η Κύπρος έχουν χαράξει κοινή πορεία μέσα στο χρόνο, με λεηλασίες, αρπαγές, καταστροφές από τον ίδιο κατακτητή που θέλησε να αφανίσει οτιδήποτε το ορθόδοξο και το ελληνικό.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον έντιμο υπουργό παιδείας και πολιτισμού κ. Κυριάκο Κενεβέζο και από την εκπρόσωπο του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού κ. Μάρλεν Καυκαλιά.
Κύριος ομιλητής στης εκδήλωση ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Λάζαρος Γεωργίου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πνευματικά αίτια της πτώσης». Στην ομιλία του ο Αρχιμ. Λάζαρος σημείωσε ότι την άλωση της Πόλης επιδίωκαν πολύ περισσότερο από τους Οθωμανούς, οι Φράγκοι οι οποίοι, ό,τι δεν μπόρεσαν να κάμουν στην πρώτη άλωση με τους λεγόμενους σταυροφόρους, κινούσαν τα νήματα για να το καταφέρουν τώρα, βάζοντας μπροστά τους Οθωμανούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πρώτη άλωση ήταν πιο σημαντική και καταλυτική για το Βυζάντιο . Οι τούρκοι λεηλατούσαν την Πόλη επί τρείς ημέρες ενώ οι φράγκοι για εξήντα χρόνια. Οι τούρκοι ήταν φυλή βαρβάρων και αλλοθρήσκων ενώ οι σταυροφόροι υποτίθεται ότι ήταν χριστιανοί. Η πρώτη άλωση ήταν μια ιεροσυλία και ήταν τέτοιο το πλήγμα που υπέστη το Βυζάντιο ώστε οριστικά να αποδυναμωθεί σε δουκάτα και ηγεμονίες, ώστε να αποτελεί πλέον εύκολη λεία για τους τούρκους. Η Πόλη είχε καταστραφεί και λεηλατηθεί ολοσχερώς.» Όσον αφορά δε τα πνευματικά αίτια της πτώσης «δυστυχώς στην εξωτερική λαμπρότητα της Πόλεως δεν ανταποκρινόταν η εσωτερική λαμπρότητα. Ο εσωτερικός κόσμος και οι πράξεις των ανθρώπων βρισκόντουσαν σε παρακμή. Και όπως γράφει ο Άγ. Συμεών Θεσσαλονίκης «δικαίως εγκαταλειφθήκαμε από το Θεό αφού εμείς πρώτα τον εγκαταλείψαμε.»
Ακολούθως οι θεατές που κατέκλυσαν το κηποθέατρο είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην πόλη των πόλεων, στην βασιλεύουσα πόλη του Κωνσταντίνου, στην Κωνσταντινούπολη μέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τις χορωδίες της Μητροπόλεως μας «Ρωμανός ο Μελωδός» και «Ανατολή» και το μουσικό σχήμα παραδοσιακών οργάνων.
Την εκδήλωση έκλεισε με τον πατρικό του λόγο ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους με το δικό τους τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς επίσης και το Συνεργατικό ταμιευτήριο Λεμεσού για την εισφορά των 3000 ευρώ στην φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τον Πανιερώτατο Ποιμενάρχη μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ Κυριάκος Κενεβέζος, ο Αντιδήμαρχος της πόλεώς μας, Βουλευτές, Εκπαιδευτικοί και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Χαιρετισμός Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μητρ.Λεμεσού Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ.Ισαάκ
Χαιρετισμός Έντιμου Υπουργού Παιδείας κ.Κυριάκου Κενεβέζου
Χαιρετισμός Εκπροσώπου Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού κ.Μάρλεν Καυκαλιά
Ομιλία Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ.Λάζαρου Γεωργίου