18/01/14: Ονομαστήρια Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ.Αθανασίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του εν Αγιοίς πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήρια του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αθανάσιος.

Το απόγευμα της Παρασκευής τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό ο πανηγυρικός εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος συγχοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αθανασίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμαθούντος κ. Νικολάου. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έψαλλε η Χορωδία ” Ρωμανός ο Μελωδός” .

Την κυριώνυμο ημέρα κατά την τελεσθείσα πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης Καθολικής Λεμεσού, συλλειτούργησαν μετά του εορτάζοντος Ποιμενάρχου μας, οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος, Ταμασού κ. Ησαΐας, , οι Θεοφιλέστατοι Επισκόποι Αρσινόης κ. Νεκτάριος Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Λήδρας κ. Επιφάνιος (ηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά), καθώς επίσης ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης Αρχιμ. Ιουστίνος Μπαρδάκας και οι Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπολιτικής περιφέρειας Λεμεσού και άλλοι κληρικοί.

Στη Θεία Λειτουργία παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος της πόλεως, Δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτές, η αναπληρωτής Έπαρχος, εκπρόσωποι του στρατού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, σημαιοφόροι μαθητές από όλα τα σχολεία της πόλεως μας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας έψαλλε η Χορωδία ” Ρωμανός ο Μελωδός” .

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Τύχωνα Ανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και την προσφορά του Μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας μας Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Αναφερόμενος για τον Μητροπολίτη μας είπε: «Μήπως, αδελφοί μου, γνωρίζοντας, όλοι που είμαστε εδώ παρόντες, τον σεβαστό ποιμενάρχη μας που άγει σήμερα τα εόρτια αυτού, δεν μπορούμε να ομολογήσουμε και να πιστοποιήσουμε όλοι ότι είναι ένας κατ΄εξοχήν νυκτερινός Επίσκοπος; Όποια ώρα της νυκτός περάσει κάποιος από το Επισκοπείο ή το εξομολογητάριο του ναού που βρισκόμαστε τώρα, το κερί θα είναι πάντοτε αναμμένο, μαρτυρώντας την ανύστακτον και ακάματον πατρική παρουσία του ποιμενάρχου μας.»

Κατά την διάρκεια της ημέρας επισκεφτήκαν και ευχήθηκαν έτη πολλά στον εορτάζοντα Πανιερώτατο Ποιμενάρχη μας, τόσο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, όσο και οι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Μόρφου κ. Νεόφυτος, Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Κύκκου κ. Νικηφόρος, Τριμυθούντος, Βαρνάβας, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Δήμαρχος Λεμεσού και πλήθος πιστών από την Μητροπολιτική περιφέρεια Λεμεσού αλλά και από όλη την Κύπρο.

Τέλος, συγκινητική ήταν η παρουσία και η εκδήλωση αγάπης των παιδιών των κατηχητικών συνάξεων προς τον Επίσκοπό τους με την απόδοση τραγουδιών.